lördag 26 september 2009

Mera ytterpanel....

Idag har vi faktiskt haft en riktigt lugn lördag, en familjelördag! Marcus kände inte att han behövde jobba så mycket idag. Vi åt en lång frukost sen var vi på Beijer och köpte material så att det finns på plats på måndag när snickarna kommer. Min käre far har varit ute på tomten hela dagen och städat, vilket var välbehövligt då vi inte gjort det i veckan. Sen beställde vi pizza, köpte "lördagsgodis" och åt ute på bygget. En riktigt mysig dag helt enkelt!!

Har kommit upp mera panel, e ju så roligt o visa hur det utvecklar sig :=) Marcus har grundmålat också så man ser ju åt vilket håll det kommer att gå. Vi har inte riktigt bestämt oss för vilken vit färg vi kommer att ha men vi kommer väl ändå inte att måla förrän till våren som det ser ut nu. Men det lutar åt vit färg med nån grå brytning.

Ha en fortsatt trevlig helg! Kramar från oss




torsdag 24 september 2009

Ytterpanel

Nu händer det saker på huset! I nuläget så är både huset och garaget helt täckta, vi har t.o.m en provisorisk dörr till huset! Mellanväggarna inne i huset är uppsatta och osb-skivor och gipsskivor uppsatta på de flesta väggar. Vi sätter bara upp osb och gips på ena sidan av väggarna då vi ska ha elekrikern att dra alla elkablar i väggen innan vi täcker den helt.

I går började vi sätta upp ytterpanelen. Så visar lite bilder nedan på hur det ser ut. Vi kommer att ha stående panel (95mm) upp till bröstningshöjd (ung. där de nedersta fönstrerna börjar) och sedan liggande panel (120 mm) upp till midjan och sedan stående panel (95 mm) resten av vägen upp till taket.

Så här ser man lite av hur panelen kommer att se ut.

Mormor och dottern sitter uppe i allrummet på andra våningen.

Jag och Marcus inspekterar taket :=)

Väggen som skiljer av köket och vardagsrummet. Denna sida av väggen är mot köket och där kommer vi att ha kyl & frys och något mer som vi inte bestämt än. På andra sidan väggen som är mot vardagsrummet, har vi vedkaminen.

Köket, ser väldigt murrigt ut nu, men det kommer att bli bättre :=) Öppningen som man ser här är ut mot hallen. Till vänster där vi ser kablarna sticka upp, där kommer vi att ha våran diskho. Om man tänker sig huset framifrån så ligger vårat kök längs bort i den vänstra delen av huset.

tisdag 22 september 2009

Taklagstårta!!!

När taklaget på ett hus är färdigt....takstolarna på plats och taket täckt, så är det tradition att byggherren (Marcus, i detta bygge) bjuder snickarna och alla inblandade på något festligt. Taklagsfest brukar det kallas. Läs om det här om du vill veta mera. Man brukar också ha en krans av något slag för att pryda taket med. Vi hade en lite minivariant igår. Så jag och Marcus satte igång och baka tårtor. Då vi under lunchen bjöd våra snickare på smörgåstårta och hallon/blåbärstårta. Marcus berättar att det är känt att om byggherren inte bjuder till en fest så kommer byggarna inte att göra sitt bästa i fortsättningen! :=) Så nu kan vi vara lugna för att de kommer att jobba lika bra som de gjort hittills! :=)

Ha det gott! / Elin




söndag 20 september 2009

Så här ser det ut nu!

Hej! Hoppas att ni har det bra! Åh, vad härligt väder det varit idag, vi är ju i slutet av September men ändå så varmt! Jo, nu är lägesrapporteringen denna : )

Avklarat:
-Taket är täckt
-Huset täckt med vindskyddsgips, bara plast på alla fönster som saknas så att vi får ett vind- -och regnskyddat hus och kan ställa in värmefläkt och torka ut bottenplattan och träet i huset.
- Glespanel uppspikat på taket till första våningen.

Ändringar:
Vi har beslutat oss för att ha furugolv på andra våningen istället för laminat, som kanske varit billigare och mer praktiskt. Så nu har vi lämnat tillbaka alla träfiberskivor som vi skulle lagt ut på golvet på andra våningen. Istället blir det mer jobb med att behandla varje enskild furuplanka och lägga ut dom en efter en....men vaddå, man kan ju inte alltid ta det mest enkla, eller hur? :=)

På gång:
-Mellanväggar på nedre våning sätts upp.
-Osb-skivor har börjat komma upp på väggarna. Nu bildas rum i huset!

Visar lite bilder...men sen dessa togs (i eftermiddags) så har fler mellanväggar kommit uppoch osb-skivor.

Trevlig helg! /Elin



På alla dessa bilder som kommer nu nedan så står jag och tar kort från huvudentren i huset. Längst bort th om osbväggen ser vi två fönsteröppningar, där är köket.

Här ser vi glespanelen som man satt upp i taket.

Höger sida av huset. Bakom osb-skivan i högra hörnet kommer bastun att vara.
Sessan står på stegen precis vid dörröppningen till gäst/arbetsrum.

Nu tittar vi in i den vänstra delen av huset från huvudentren. Fönsteröppningarna som skymtar längst bort är vid burspråket och sen ser vi vardagsrummet tv på bild och köket längst t höger.

Nu tar jag bild rakt framifrån huvudentren. Marcus går i hallen och bakom honom går dörren till groventre/tvättstugan. T.v. skymtar köket

onsdag 16 september 2009

Hustacket täckt!

I går höll man på som bäst med att dels sätta dit de två sista ränndalsplåtarna till taket mellan tvärbggnaden och den övriga byggnaden. Sen fortsatte de med att lägga på den skyddande plasten på taket och spika på strö- och bärläkt (virket som går tvärsöver varann på den gröna duken. Det är dom man "hakar" fast takpannorna på sen. Idag vid lunctid skulle de vara klara med att ha taket täckt, så nu ska de fortsätta med att lägga träfiberskivor på golvet på andra våningen så att man kan gå där. Så när det är gjort ska jag dit så fort som möjligt och beundra huset från andra våningen, utan att vara rädd för att ramla ner mellan bjälkarna! :=) Var tvungen att täcka taket först eftersom golvskivorna inte tål fukt.

Kram Elin




Här håller de på och spikar på bärläkt.



måndag 14 september 2009

Svart och Vitt

Tog denna bild på dottern idag, har ju egentligen ingenting med vårat husbygge och göra egentligen. Fast vårat hus kommer ju att vara vitt och svart. Vit panel med svart tak ;=) Nina om du läser detta inlägg. Jag är så imponerad över att du gjort denna kreation!! Jackan är lite liten nu på dottern men vi kan ju ha den på nästa flicka:=)

Ha det gott allesammans! /Elin

söndag 13 september 2009

Tvärbyggnad heter det...:=)

Ja, saker händer hela tiden med vårat underbara blivande drömhus. I Fredags blev man klar med takstolarna till tvärbyggnaden (som det kallas, vilket jag försökte beskriva i förra inlägget.) Ser så snyggt ut nu när man också har spikat klart på gavelspetsarna som tillhör tvärbyggnaden. Alltså gavlarna på fram- och baksidan av huset.

I dag jobbade Marcus och pappa med att isolera och gipsa knutarna på huset och Marcus spikade klart det sista på takstolarna.

Vi försöker att ha en ledig dag i veckan (söndagar) från bygget så långt det är möjligt men i morgon måste vi få upp en till ställning till baksidan av huset, så det blir lite jobb i morgon med. Sen är det tänkt att jag och min älskling ska ut och äta på kvällen, lyx! ;=)

Två händiga karlar uppe på höga höjder.

Så här snyggt ser det ut nu från framsidan av huset. Det vi ser är taket ovanför allrummet på andra våningen.


onsdag 9 september 2009

Rönnbär...

Jo, takstolsbygget fortsätter, nu håller de på med att bygga takstolar på tvären, i mitten på huset där allrummet är. Hm...man kan nog förklara det där på ett mer fackmässigt språk, men men :=)

Vill passa på att tacka pappa som ställer upp flera kvällar i veckan och hjälper oss med byggandet. Trots att han har ett heltidsjobb. Tack Pappa!

Marcus tog några fina bilder igår, lägger upp dom här!

Ha en riktigt underbar dag! /Elin

Vårat hus från ett rönnbärsperspektiv...

Rönnbär har vi en massa också runt omkring tomten.

Här ser ni takstolarna som är byggda på tvären. Ena sidan blev färdig igår (högra sidan härifrån), idag gör de andra sidan. Denna bild är tagen från bakre delen av husets mitt.


Jag förstår inte hur man kan ha koll på allt, ser ju så komplext ut!
Andra våningen på huset.

tisdag 8 september 2009

Husbygget fortskrider....

Nu händer det ju inte lika dramatiska saker varje dag som när stommen restes och takstolarna kom på. Mycket jobb hela tiden, men inte lika synligt och det tycker ju inte jag är lika kul :=) Därför är jag inte ute på tomten varje dag nu som jag var innan. Men Marcus tar med kameran och dokumenterar dagens arbete och helhetsbilden.

Vi har en till två snickare som hjälper oss varje dag. Meningen var väl från början att vi inte skulle ha fackhjälp längre än till stomresningen och taket, men nu när vi börjat bygga så känner vi att vi vill flytta in så fort som möjligt. Så vi kommer att ta hjälp av våra duktiga snickare en längre tid än planerat. Idag håller Marcus och en snickare på med takstolarna på huset, vi jobbar på att få täckt hus så snart som möjligt. Denna vecka vore trevligt men vi får se. Visar lite bilder på vårat underbara bygge!! Vet att det kan tyckas att det inte är SÅ stor skillnad på bilderna nu, men lite skillnad är det ;=)
Ha det! /Elin
En jordfräsare som vi visst har på tomten.

Här ser vi burspråket.

Huset från baksidan och sidan...

Närbild på anordningen med limträbalkarna och takstolarna på huset.

Garaget är nu täckt.

fredag 4 september 2009

Takstolar till Huset

Lägger upp lite bilder på hur det ser ut i dagsläget.


Takstolarna har börjat komma upp på huset.


Taket på garaget är täckt så...

...nu kan vi sitta och fika inne i gäststugedelen i garaget!!! :=)

onsdag 2 september 2009

Limträbalkar & Armeringsplast


Har inte hunnit få in bilder på det förrän idag men i måndags så kom kranbilen och lyfte upp de två JÄTTEmaffiga träbalkarna till huset. Så nu är de på. I dag fortsatte man att täcka in tacket med armeringsplast, nästan helt täckt tak i garaget har vi nu, så snart kan vi flytta upp "fikapauserna" till garaget. I dagsläget har vi det inte så dumt heller då det ingick en liten friggebod i köpet av tomten. Där fanns även kyl och frys. Marcus har köpt en microvågsugn och kaffebryggare så man klarar sig riktigt bra därute, bara ett beboeligt hus som saknas!

Lägger ut lite bilder på hur det såg ut igår på tomten...

Ha det bäst! /Elin

Kvällsolen lyser så fint på huset. Här syns limträbalkarna som går tvärs över huset.

Vår tomt taget framifrån. Längst th på bilden syns den röda friggeboden som används som fikabod nu. Får se vad vi gör av den sen. Kanske blir ett förråd för cyklar?

Garaget

Garaget