torsdag 14 maj 2009

Köksö.


Nu har vi tittat på köksinredning i snart ett dygn, mestadels för att jag envisas om att ha en STOR köksö där både spishällen, en liten vask där man kan skölja av grönsaker och fullt med stora ytor där man kan baka bröd och bullar direkt på bänken.
Men en sådan bänk måste i så fall vara ca 1,5x1,5 meter eller 3kvm, vilket är rätt stort.
Om man sedan vill ha någolunda rörelsefrihet runt om kring denna köksö så borde man ha minst 1,2m i mellan rum mellan köksön och övrig köksinredning.
1,2+1,2+1,5=3,9.. och kökets bredd är ca 4m.. tjohooo.. om det inte vore för att vi måste ha ytterligare ett skåp mot vägg på ena sidan där kökets disk-ho ska sitta!

I det förra inlägget skrev jag om goda råd, ett av de goda råden som vi hörsammade var att inte bara ha ett köksbord utan att kanske ha ett "fin" bord och ett mindre vardagsbord.
Innan yttrandet hade kommit oss till del lät vår byggmästare ta kontakt med arkitekten och simsalabim hade vi ett förslag med ett extra köksbord 1 meter från finbordet och nu var köksön dessutom förminskad.
Nåväl, vi ritade dit en större köksö men så såg det bara dumt ut med en gigantisk köksö med barstolar och ett steg ifrån skulle vi ha ett köksbord med 4 stolar och lite snett till vänster ett lite större bord med 8 stolar...

I nästan 22 timmar envisades jag om att ha spisen i köksön, men nu är det andra bullar som gäller.
Nu ska vi enbart ha en liten vask och i övrigt en stor arbetsyta och spisen ha fått flytta in till en väg, men eftersom jag stått på mig så mycket om att slippa stirra in i en vägg då man kokar så har jag faktiskt ett argument utöver detta med platsbrist. Nämligen fläktkapacitet.
På en viss blogg läste min fru att om man har spishällen i köksön så försämras fläktens upptagningsförmåga och då man inte vill att det skall lukta stekt vitlök i hela huset så kan det vara bra att ha fläkten monterad vid en vägg.
Var problemet löst nu då?
Nej, nej, nej!
Vi är bara ett steg närmare lösningen på detta triviala problem.
För att markera spisen frigörelse så vill jag ställa den helt fristående från övrig inredning, idiotiskt när man steker pannkakor och saknar avlastnings yta men SNYGGT!
Efter mycket dividerande så ska vi nog hitta en plats för vår spis och eventuellt skippar vi hela spis grejen för att vi vill ha en inbyggnads ugn så man slipper böja på sig då man skall kolla om pajen är färdig gräddad.
Men köksön då...?
Jodå, nu när den kan vara mindre så vill den bli längre men då är den ju opraktisk.
Suck.. men innan kl är 19..19:30..eller vi säger 20:00 (vår dotter ska läggas vi 19:30..)
20:00 ska vi ha ett beslut och that´s it!
Förslag?..någon?

1 kommentar:

  1. Hej Fint med tankar om kök och andra detaljer.
    Tänk om tankar och blogg skrivande är för teoretiskt och konsumerar för mycket tid att uppehålla och att följa upp med svar etc. Jag är för snabba praktiska lösningar.
    Fredrik

    SvaraRadera